Hoe verloopt jouw behandeling ?

 

Eerste consult

Bij je eerste bezoek zal er nagegaan worden of een orthodontische behandeling voor jou zinvol is en zal de nood voor behandeling ingeschat worden.
Als je klaar bent om te starten met een orthodontische behandeling wordt er een volgende afspraak gemaakt om verdere informatie te verzamelen.

Uitwerken

Op deze afspraak zullen alle nodige gegevens verzameld worden om een behandelplan te kunnen opstellen dat bij je past.

  • Foto’s van jouw gezicht en tanden
  • Röntgenfoto’s van je schedel en gebit
  • Modellen van jouw gebit

Voor jongeren onder de 15 jaar wordt tijdens deze afspraak ook een kennisgeving meegegeven.
Deze kennisgeving moet voor de 15e verjaardag worden ingediend bij de mutualiteit, anders is er geen wettelijke tussenkomst mogelijk. Ook als de behandeling nog niet onmiddellijk wordt gestart moet de kennisgeving voor de 15e verjaardag ingediend worden. De kennisgeving is maximaal 24 kalendermaanden geldig.

Bespreking

Tijdens deze afspraak zal jouw behandelplan volledig worden uitgelegd. Dit aan de hand van de gegevens die op vorige afspraak werden verzameld. De voor- en nadelen, eventuele risico’s van de behandeling , alsook de geschatte behandelingstijd en kostprijs zullen worden overlopen.

Tijdens de bespreking van jouw behandelplan is het uiteraard mogelijk vragen te stellen zodat jouw behandelplan jou helemaal duidelijk is.

Start behandeling met apparatuur

Wanneer voor jou alles duidelijk is, kan de beugel geplaatst worden.
Dit kan een losse of een vaste beugel zijn.
Gemiddeld kom je maandelijks op controle om de beugel te laten bijregelen.

Een goede mondhygiëne en een 6-maandelijkse controle bij de algemeen tandarts zijn belangrijk voor de gezondheid van het gebit, ook tijdens de orthodontische behandeling.

Nazorg

Wanneer jouw behandeling klaar is, zullen draadjes achter de tanden worden geplaatst, eventueel in combinatie met een nachtbeugel. Zo wordt het bekomen resultaat zo goed mogelijk behouden doorheen de tijd.

Indien de draadjes breken of loskomen, neem dan gerust contact op om deze te herstellen.
Aangezien tanden doorheen ons volledige leven bewegen, is de aanwezigheid van draadjes of het gebruik van nachtbeugels levenslang aangeraden.

Eveneens zullen enkele afspraken met jou worden vastgelegd voor de opvolging van het behandelingsresultaat, controle van de draadjes en/of nachtbeugels alsook de ontwikkeling en positie van de verstandskiezen.